• Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Arbitrage


Goede arbitrage draagt ertoe bij dat wedstrijden voor alle deelnemers prettig verlopen, het zorgt voor meer plezier in en rond het veld en is dus een belangrijk aandachtspunt voor de club. 


Door aandacht voor de opleiding en begeleiding van onze clubscheidsrechters (CS en CS+) streven we ernaar het algehele niveau van de spelregelkennis en arbitrage op Saxenburg te verbeteren. Belangrijk daarbij:

  • fluiten op een goed niveau: het niveau van de scheidsrechter past bij het niveau van de wedstrijd;
  • plezier hebben in fluiten: erkenning en respect van spelers, coaches en publiek voor de scheidsrechter;
  • continu verbeteren: waardevolle feedback op het juiste moment en inspirerende kennissessies;
  • zonder scheidsrechter geen wedstrijd: bewustzijn dat deze belangrijke, vrijwillige taak naar beste kunnen wordt uitgevoerd. Fouten kunnen worden gemaakt en interpretaties kunnen verschillen;
  • WIJ zijn Saxenburg; de inzet van spelers en ouders als scheidsrechters is noodzakelijk en vanzelfsprekend voor het goed functioneren van de vereniging binnen de KNHB.


Doelstellingen dit seizoen

  • Opzetten (vernieuwde) arbitragecommissie 
  • Opzetten structuur die kwaliteit en continuïteit borgt 


Doelstellingen doorlopend

  • Alle spelende leden in de O16-jeugd hebben aan het einde van het eerste seizoen in de O16 hun CS-kaart, want tweedejaars O16 (en ouder) zonder CS-kaart zijn niet speelgerechtigd
  • Ieder jeugdteam heeft minimaal drie ouders met een CS-kaart die ook actief fluiten, dan wel de fluitende jeugdleden begeleiden. We streven ernaar meer ouders van jeugdleden een CS-kaart te laten halen, meer gekwalificeerde scheidsrechters op te leiden en de spelregelkennis bij ouders te verbeteren, waardoor ouders meer begrip voor beslissingen van de arbitrage hebben
  • Jaarlijks tenminste 4 nieuwe CS+ scheidsrechters 
  • Jaarlijks tenminste 3 scheidsrechter-cafés of andere kennissessies (2x veld, 1x zaal)
  • Regelmatige Q&A avonden voor de CS-ers, onder begeleiding van de CS+-ers, waar voorbeelden uit de praktijk worden besproken. Bij voorkeur per lijn, omdat het spel tussen de verschillende lijnen flink verschilt.

Clubscheidsrechter (CS)  - opleiding

Vanaf 15 jaar haalt iedereen zijn scheidsrechterskaart via de e-learning in het KNHB College en een digitaal examen, met daarna praktijkbegeleiding tijdens het fluiten van de eerste wedstrijd. De arbitragecommissie stemt met de teammanagers af om de betreffende jeugdleden op te roepen om deel te nemen aan het scheidsrechter examen. Seniorleden en ouders van jeugdleden moeten zichzelf opgeven via [email protected]


CS+ scheidsrechter - opleiding

Clubscheidsrechters met passie en een goed niveau die geïnteresseerd zijn hun vaardigheden te verbeteren en daarmee wedstrijden op een hoger niveau te gaan fluiten, kunnen worden toegelaten tot de opleiding tot CS+. Zij kunnen zich verder ontwikkelen via de e-learning in het KNHB College en een afsluitende CS+ eindtoets, waarna praktijkbegeleiding op de vereniging. Voor vragen kun je contact opnemen via [email protected]


Organisatie en opzet

De Arbitragecommissie kent de volgende taken, waarbij iedere taak natuurlijk door meerdere mensen kan worden uitgevoerd. Als er geen commissie actief is, kunnen de taken worden verdeeld onder vrijwilligers. 

  • koppelen van de teams aan elkaar, zodat de teammanagers weten welk team bij hen komt fluiten en de teams samen afspraken maken over hoe zij hun taken op gaan pakken. 
  • Het organiseren van de kennissessies en de examendata, plus inschrijven van de leden voor de examens. 
  • CS+ ers: begeleiding en coaching van beginnende scheidsrechters en de CS-ers met vragen. 
  • CS+ ers: fluiten van de high profile wedstrijden


Beleid

  1. De KNHB stelt: tijdens de veldcompetities stelt de vereniging per gespeelde thuiswedstrijd twee scheidsrechters ter beschikking.
  2. De KNHB stelt: alle spelende leden vanaf 16 jaar (tweedejaars O16 en hoger) zijn in het bezit van een geldige CS-kaart. Zonder CS-kaart zijn ze niet speelgerechtigd.
  3. De CS opleiding wordt in het najaar aangeboden aan spelers in het eerste jaar O16. 
  4. De CS opleiding wordt in het voorjaar aangeboden aan coaches en ouders van spelers vanaf O10 (met het oog op fluiten vanaf de O12). 
  5. Nieuwe scheidsrechters (ongeacht hun leeftijd, dus zowel jeugd-scheidsrechters als ouder-scheidsrechters) worden als onderdeel van hun opleiding in principe één wedstrijd begeleid en gecoacht, en op verzoek kan dat vaker. Verzoeken om aanvullende begeleiding kun je sturen naar [email protected]
  6. Alle tweedejaars O16, alle O18 en alle senioren zijn in beginsel verplicht om wedstrijden te fluiten. 
  7. Fluiten is een team-aangelegenheid. Binnen het team kan worden afgesproken dat ofwel alle teamleden fluiten ofwel dat vanuit het team een geselecteerde groep beschikbaar is om frequenter te fluiten om aan de fluit verplichtingen van het team te voldoen. 
  8. CS+ groep: er is een lijst van CS+ scheidsrechters en bewezen fluit-bekwame clubscheidsrechters die wedstrijden kunnen fluiten van teams in de hogere klasse(n). 
  9. Indeling principes:
  10. Dames 1 en Heren 1 worden - tenzij er Bondsscheidsrechters worden aangewezen - gefloten door scheidsrechters uit de CS+ groep. 
  11. De overige seniorenteams worden door de andere seniorenteams gefloten. 
  12. Eerste selectieteams Junioren O18, O16, O14 worden - tenzij er Bondsscheidsrechters worden aangewezen - gefloten door scheidsrechters uit de CS+ groep. 
  13. De O18- en O16-junioren fluiten in principe de reguliere competitiewedstrijden van de junioren in de O16, O14- en O12-categorie. De oudere O18-junior kan ook wedstrijden in de O18-categorie fluiten. 
  14. De teams worden aan elkaar gekoppeld door de arbitragecommissie en via de betreffende teammanagers zorgen zij zelf voor een indeling/verdeling/planning. 
  15. Voor de administratie van de scheidsrechters, planning, niveau, bijhouden kaartnummers en al het overige wordt gebruikgemaakt van LISA. 


Indelen van scheidsrechters - planning

Voor oefen- en vriendschappelijke wedstrijden worden geen scheidsrechters aangewezen. Let wel op: deze wedstrijden zijn zeer geschikt om nieuwe scheidsrechters te begeleiden.


Om een goede aansluiting te krijgen tussen het niveau van de wedstrijden en de vakbekwaamheid van scheidsrechters worden deze beoordeeld en in vijf groepen ingedeeld (beginner t/m bondsscheidsrechter).


Aanwijzing zaterdag

1e jaars O16 fluiten de O12 

2e jaars O16 fluiten de O14 

1e jaars O18 fluiten de O16 

2e jaars O18 fluiten de O18

selectie fluit bij voorkeur selectie. 


Planning scheidsrechters en scheidsrechterbegeleiders

Fluiten is een team-aangelegenheid. Binnen het team kan worden afgesproken dat ofwel alle teamleden fluiten ofwel dat vanuit het team een geselecteerde groep beschikbaar is om frequenter te fluiten om aan de fluit verplichtingen van het team te voldoen.

Het is een van de taken van de teammanager van het team dat de scheidsrechters levert om hier invulling aan te geven door voor het begin van het seizoen (veld: eind september en eind februari, en zaal: eind oktober) de teamleden per datum dat zij fluiten in te plannen. En zodra gedurende het seizoen jeugdspelers of ouders hun CS examen hebben gehaald, werkt de betreffende teammanager de eerder genoemde planning uiteraard bij.

Hetzelfde geldt voor de teammanager van het team dat de scheidsrechterbegeleider(-s) levert. Deze teammanager plant in ieder geval aan het begin van het seizoen (veld: eind september en eind februari, en zaal: eind oktober) de scheidsrechterbegeleiders voor alle betreffende wedstrijden. Wie als scheidsrechterbegeleider kan optreden, wordt hierna verder toegelicht.

Door deze planning aan het begin van de betreffende seizoenen (veld: eind september en eind februari, en zaal: eind oktober) wordt tijdig zichtbaar op welke datum er een scheidsrechter tekort is en/of er een scheidsrechterbegeleider tekort is.

De betreffende teammanager zorgt zelf voor tijdige vervanging cq. invulling van de betreffende “lege plekken” in de planning, en kan zo nodig de arbitragecommissie om advies vragen (via [email protected]).


Actieve of passieve indeling / planning
Je kunt actief aangeven aan de teammanager welke zaterdag je zou willen fluiten. Voordeel is dat je zeker weet dat je fluitbeurt niet botst met andere afspraken. Als je geen voorkeur hebt aangegeven, gaat de teammanager ervan uit dat je elke zaterdag kan en word je per toerbeurt opgesteld.

 

Sancties
Als je niet komt opdagen, is dit enorm vervelend voor het team waar je gepland staat. Het leidt tot irritatie en spelbederf. Wij gaan er dan ook vanuit dat dit niet gebeurt. Duidelijk zijn we wel ingeval dit onverhoopt toch gebeurt, want bij een 1e no-show geldt: inhalen van je fluitbeurt + 1 extra fluitbeurt. Een 2de no-show betekent bovenop de sancties die ook gelden bij de 1e no-show, een wedstrijd schorsing als speler waarmee dus het team gedupeerd wordt. Mogelijke boetes door het niet komen opdagen worden doorberekend.

In het geval van no-show zal de ouder (de scheidsrechterbegeleider) met kaart van het betreffende team invallen. 

De no-show wordt door de teammanager van het team waar jij gepland stond om te fluiten doorgegeven aan de teammanager van jouw team en aan de arbitragecommissie.


Begeleiding

Voor beginnende scheidsrechters is het belangrijk om begeleid te worden, zeker als je net je kaart hebt gehaald. Daarom is er de Scheidsrechterbegeleider: ieder O16, O14- en O12-team heeft naast de coach en manager ook verplicht een of meerdere eigen scheidsrechterbegeleiders. De taak van de scheidsrechterbegeleider is om in iedere thuiswedstrijd de aan hem/haar toegewezen beginnende scheidsrechters te begeleiden.

Voor de begeleiding hebben we twee handige instructies. Eentje voor de scheidsrechters zelf, en eentje voor de scheidsrechterbegeleiders.

Informatie voor begeleiders van scheidsrechters   |   Tips & Advies voor clubscheidsrechters


Na de eerste keer begeleiding door CS+/ervaren clubscheidsrechters, nemen de ouders met een CS-kaart van het team de begeleiding over. Verzoeken om aanvullende begeleiding door CS+/ervaren clubscheidsrechters kun je sturen naar [email protected]

De begeleider ontvangt de beginnende scheidsrechter, laat kennismaken met de collega en beide coaches, geeft tips en evalueert in de rust en na afloop het optreden als scheidsrechter met de betrokkenen. Bij het begeleiden gaat het er om de nieuwe scheidsrechter zelfvertrouwen te geven en enthousiast te maken voor het fluiten om hem of haar als arbiter voor de toekomst te behouden.


Begeleidingsplan beginnende scheidsrechters

Indeling en begeleiding van scheidsrechters voor junioren-wedstrijden

  • Scheidsrechters worden ingedeeld voor een wedstrijd die past bij hun scheidsrechters niveau
  • Twee beginnende scheidsrechters kunnen tezamen worden opgesteld indien zij in die wedstrijd begeleid en beoordeeld worden door een ervaren scheidsrechterbegeleider.
  • Voor, tijdens, en na de wedstrijd coacht de scheidsrechterbegeleider beide beginnende scheidsrechters conform een vooraf vastgesteld programma.
  • De scheidsrechterbegeleider:
  • is een ervaren clubscheidsrechter, CS+ of bondsscheidsrechter;
  • heeft aandacht voor de scheidsrechters;
  • stelt de scheidsrechters op hun gemak;
  • wil en kan luisteren naar de ervaringen van de scheidsrechters;
  • maakt problemen van de scheidsrechters hanteerbaar, beschermt tegen te fanatieke coaches of ouders.
  • stelt begeleiding (coachen, beter maken) boven beoordeling;
  • Scheidsrechters helpen elkaar om beter te worden.
  • Beginnende scheidsrechters worden minimaal 1x opgesteld om onder begeleiding te fluiten.
  • De bedoeling van de begeleiding is de scheidsrechter te helpen zijn of haar sterke punten verder te ontwikkelen en zijn of haar zwakkere punten te verbeteren. Voor de begeleiding hebben we twee handige instructies. Eentje voor de scheidsrechters zelf, en eentje voor de scheidsrechterbegeleiders.
    Informatie voor begeleiders van scheidsrechters   |   Tips & Advies voor clubscheidsrechters


Aanwijzing zondag

Senioren/veteranen teams worden aan elkaar gekoppeld om elkaars wedstrijden te fluiten.


Zaalhockey

Voor de wedstrijden die in KNHB-verband worden gespeeld is ieder team verantwoordelijk voor één scheidsrechter. Tot nader order ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de teams zelf, zij kunnen de jeugdleden van het gekoppelde team vragen of dit zelf oppakken. 


Backup

Er wordt een back-up poule samengesteld bestaande uit jeugdleden die in kunnen/willen vallen voor andere teams dan de teams waar zij al verantwoordelijk voor zijn. De leden die niet willen fluiten maar wel verantwoordelijk zijn voor deze teams betalen, dan wel de ouders van het betreffende team (als die geen scheidsrechters kunnen leveren). De betaling is gelijk aan die van de betaalde jeugdcoaches. 


Vragen

Vragen over arbitrage kun je sturen naar [email protected]


Gerelateerde documenten

Informatie voor begeleiders van scheidsrechters


Tips & Advies voor clubscheidsrechters


2024-2025 Opleiding CS