Zaalhockey


Algemeen
Zaalhockey is een leuke variant op veldhockey die in de wintermaanden wordt gespeeld. Het spel is snel, dynamisch en uitstekend voor de ontwikkeling van technische en tactische vaardigheden. Een ander groot voordeel is dat er gewoon gehockeyd kan worden als het buiten sneeuwt en vriest en dat er tegen tegenstanders van gelijk niveau wordt gespeeld. Bovenal is zaalhockey erg leuk! 

Bij Hockeyclub Saxenburg wordt zaalhockey gespeeld door de junioren teams vanaf de 8E t/m de A categorie en door Dames 1 en Heren 1 (bij voldoende belangstelling).

Competitie
De zaalhockey competitie wordt gespeeld in plaats van de midwintercompetitie.
De zaalhockey competitie loopt van eind november/begin december tot half februari. De eerste trainingen in de zaal starten een week voor de eerste wedstrijden in de zaalcompetitie. De trainingstijden en wedstrijdplanning per team is te vinden bij de teaminformatie in Lisa.

Wedstrijden worden gespeeld op zaterdagen (8-tallen) en zondagen (D en Senioren). ABC teams kunnen zowel op zaterdag als op zondag wedstrijden spelen. 
Per wedstrijddag speelt een team 2 wedstrijden van 2 x 20 minuten. Tussen de wedstrijden kan een pauze zitten. Ieder team heeft 4-6 wedstrijddagen. Dat betekent dat er niet elk weekend een wedstrijd gespeeld zal worden in deze periode. De KNHB maakt het wedstrijdschema. 

Gedurende de zaalcompetitie wordt er vaak voor gekozen om selectieteams op te knippen in kleinere teams. Van de MD1 en MD2 worden dan bijvoorbeeld 3 teams gevormd (MD1, MD12 en MD2). Voordeel hiervan is dat spelers meer speeltijd krijgen. In de zaal wordt namelijk met 6 tegen 6 gespeeld. Daarnaast mogen er maximaal 12 spelers meedoen aan een wedstrijd. Bij grotere teams betekent dit dat spelers gemiddeld 1 wedstrijddag niet mee kunnen spelen. De tijdelijk gewijzigde teamindeling wordt gemaakt door de trainer-coaches in overleg met de Technische Commissie.

Trainingen
Teams die deelnemen aan zaalhockey trainen in deze periode 1 keer per week in de zaal en 1 keer per week op het veld. Het is goed mogelijk dat in deze periode op andere tijden getraind wordt dan normaal, omdat wij afhankelijk zijn van beschikbare zaalruimte. Het aangepaste trainingsschema wordt zo snel als mogelijk bekendgemaakt.

Materiaal
In de zaal zijn binnenschoenen (zonder zwarte zolen) verplicht. Daarnaast wordt er gespeeld met een zaalhockeystick en een zaalhockey handschoen. Verder draagt iedereen net als op het veld scheenbeschermers en een bitje.

Contributie
Deelnemers aan de zaalhockey competitie betalen een extra contributie (zie hiervoor de contributie pagina). Dit geld wordt gebruikt voor de zaalhuur, contributie aan KNHB en een klein gedeelte gaat naar materiaalkosten.

Taken in de zaal
Bij de zaalhockey competitie komt een aantal taken kijken die voor een deel anders zijn dan op het veld. Natuurlijk neemt ieder team een coach mee. Wanneer deze nog geen 18 jaar is, zal er ook een ouder aanwezig moeten zijn als begeleider van het team. Daarnaast neemt ieder team een eigen spelbegeleider/scheidsrechter mee. Vanaf de D-jeugd is het verplicht dat deze fluiters hun scheidsrechter kaart hebben.
Een extra taak is die van zaalleiding. Ieder team krijgt 1 of 2 keer de taak van zaalleider toegewezen. Wat dit inhoudt zie en lees je hier: 

Instructies voor de zaalleiding


Spelregels zaalhockey
De spelregels voor zaalhockey wijken op onderdelen af van de regels op het veld. Bij aanvang van het zaalhockey seizoen verzorgen wij een informatieavond om de spelbegeleiders/scheidsrechters bij te praten over de regels. De regels en belangrijkste verschillen met veldhockey lees je hier: 
 
Spelregels zaalhockey


Voor vragen kan je terecht bij de zaalhockeycommissie:


Stuur een email naar de zaalhockey commissie

Marjolein Kortleve
Martijn Arendsen
Joyce Nupoort