Competitie 24 Maart

Spelplezier bevorderende
maatregelen Jongste Jeugd (KNHB)

Nieuws afbeelding


Maatregelen in het veld

Als tijdens een wedstrijd blijkt dat het niveauverschil tussen de teams, ondanks een zorgvuldige poule-indeling, groot is, kunnen spelplezier bevorderende maatregelen ingezet worden.

Het is de taak van de spelbegeleiders om goed in te schatten wanneer het niveauverschil tussen de teams zo groot is dat het spelplezier van beide teams bevorderd dient te worden. Dit kan bepaald worden aan de hand van de verhouding balbezit (BB) en niet balbezit (NBB) en/of een aantal doelpunten verschil.
Alleen het aantal doelpunten verschil geeft niet altijd de juiste verhouding tussen de teams weer. Soms lukt het scoren gewoon niet of heeft de andere partij een heel goede keeper.
Vandaar dat geen strakke regel is opgesteld om bij een verschil van een bepaald aantal doelpunten spelplezier-bevorderende maatregelen in te zetten. Wel wordt een richtlijn gegeven ter ondersteuning van de spelbegeleiders. Een goed inschattingsvermogen van de spelbegeleiders is van belang.


De spelbegeleiders hebben een aantal opties voor spelplezier bevorderende maatregelen waaruit ze een keuze kunnen maken die het meest geschikt is voor de situatie die zich op het veld voordoet. Het is belangrijk dat spel- en teambegeleiders deze opties voorafgaand aan iedere wedstrijd met elkaar bespreken en communiceren naar de teams. In onderstaand schema is te lezen voor welke opties gekozen kan worden.


Opties voor de sterkere partij:
  • De spelbegeleider gaat strenger fluiten voor de sterkere partij, hierdoor wordt de sterkere partij meer uitgedaagd
  • De sterkere partij verandert de opstelling, bijvoorbeeld: scorende spelers gaan achterin spelen
  • Iedere speler van de sterkere partij mag, zodra hij/zij in balbezit komt, de bal maximaal 3x raken, hierdoor worden het samenspel, split vision (d.w.z. opkijken tijdens/na het aannemen van de bal) en vrijlopen van de sterkere partij gestimuleerd

Opties voor de zwakkere partij:
  • De spelbegeleider geeft meer (technische en/of tactische) aanwijzingen aan de zwakkere partij, het zwakkere team wordt sterker gemaakt.
  • De zwakkere partij mag een extra veldspeler inzetten, hiermee kun je voorkomen dat de zwakkere partij niet of nauwelijks aan spelen toekomt, de tegenstander alleen maar op zich ziet afkomen, en/of voor de goal in een kleine ruimte gaat spelen.

VERVALLEN MAATREGELEN!
Een aantal maatregelen die in het verleden werden toegepast, passen niet meer binnen het opleidingsbeleid van de KNHB. Dit houdt in dat spelplezier bevorderende maatregelen zo dicht mogelijk dienen aan te sluiten op de officiële hockeyregels en het hockeyspel. De volgende maatregelen dienen dan ook niet meer gebruikt te worden:
  • Doel verkleinen
  • 3x overspelen
  • 'Verboden vierkant’ in het veld

Meer informatie:
https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/spelbegeleiders-jongste-jeugd